1. 1. Praktische informatie over De Goudsbloem 

1.1. Nuttige gegevens

De Goudsbloem groeit in de Koetsweg 13, 3010 Kessel-lo 

Voor inlichtingen of inschrijvingen:  

GSM Verantwoordelijke: Helder Steemans 0484 925 972 

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

1.2 Openingsdagen en –uren 

De Goudsbloem opent haar blaadjes elke weekdag om 6u en sluit ze weer om 17u. 

Je kindje brengen kan tot 9u, afhalen van 15u tot 17u. 

We werken enkel met vaste hele opvangdagen, van ten minste 9u tot 15u. 

De Goudsbloem is minstens 220 dagen per jaar open. (->Zie sluitingsdagen)

 

1.3 Kleinschalige kinderopvang 

In onze speelruimte spelen zowel de “kleintjes” (6-18 maanden) als de “grootjes” (18-36 maanden) samen. Elk leeftijdsgroepje heeft een eigen dagritme en verzorger, waardoor ze op bepaalde momenten samenkomen en op andere momenten aparte activiteiten hebben die meer op hun leeftijd zijn afgestemd. Deze afwisseling bevordert niet alleen spelen en leren tussen de groepen, maar ook interactie met verschillende verzorgers. De overgang van de ene naar de andere groep verloopt daardoor vlot en vertrouwd.

Om een rustige en harmonieuze sfeer te behouden, hanteren we een maximum van 16 kinderen per dag. Ons team bestaat uit diverse verzorgers, zodat de kinderen zich met verschillende mensen kunnen verbinden. In het uurrooster streven we ernaar dat elke groep zoveel mogelijk vaste verzorgers heeft. Daarnaast werken we samen met vaste vrijwilligers om ons team te versterken.

 

1.4 Inschrijvingen  

Bij De Goudsbloem verwelkomen we kinderen vanaf 6 maanden tot 3 jaar, zoals beschreven in onze pedagogische visie.

Stap 1: We hechten er waarde aan dat ouders onze werkwijze begrijpen en zich er thuis bij voelen. Daarom vragen we hen om voor inschrijving onze website zorgvuldig door te nemen. Eventuele vragen kunnen per e-mail of telefoon aan de verantwoordelijke worden gesteld. We verzoeken ouders vriendelijk om niet naar het kinderdagverblijf te bellen voor aanvragen, aangezien onze verzorgers tijdens werktijden niet beschikbaar zijn om dergelijke vragen te beantwoorden.

Stap 2: Aanmeldingen dienen te gebeuren via het digitaal loket van Leuven (www.kinderopvangleuven.be).

Stap 3: We ontvangen graag een begeleidende e-mail met jullie verduidelijking van jullie keuze, de gewenste opvangdagen en -uren, en jullie dossiernummer bij kinderopvang Leuven.

Stap 4: Onze aanvragen worden regelmatig beoordeeld, je ontvangt een reactie op de motivatie-e-mail. Als er geen plaats beschikbaar is, kun je ervoor kiezen om op de wachtlijst te worden geplaatst.

Stap 5: Wanneer er een plaats vrijkomt, nodigen we je uit voor een rondleiding in De Goudsbloem. Als beide partijen zich prettig voelen bij de kennismaking, kunnen we overgaan tot het sluiten van een overeenkomst, zodat we op een prettige en gemoedelijke manier kunnen bijdragen aan de opvoeding van je kindje.

 

1.5 Voorrangsbeleid 

We volgen het nieuwe voorrangsbeleid van Kind en Gezin, dat is aangepast in april 2024.

Kinderopvang met een inkomenstarief is wettelijk verplicht voorrang te geven aan bepaalde gezinnen of kinderen. Kinderopvang zonder inkomenstarief kan zelf bepalen welke gezinnen of kinderen voorrang krijgen.

De nieuwe regels worden toegepast wanneer meerdere ouders vanaf 1 april 2024 gelijktijdig een aanvraag voor opvangplaatsen indienen. Aanvragen die vóór 1 april 2024 zijn ingediend, vallen niet onder de nieuwe regels.

Gezinnen die kinderopvang nodig hebben om te werken of om een opleiding te volgen die gericht is op werk krijgen voorrang. Binnen deze groep krijgen de volgende prioriteit:

  • Gezinnen waarin minstens 80% gewerkt wordt, een dagopleiding gericht op werk wordt gevolgd, of een combinatie van beide.
  • Broers of zussen van kinderen die gelijktijdig naar dezelfde kinderopvang gaan.
  • Pleegkinderen.

Ouders moeten samen gemiddeld minstens 80% werken of een dagopleiding volgen.

  • Voorbeeld 1: Ouder A werkt 100% en ouder B 60% = gemiddeld 80%. Dit gezin voldoet aan de voorwaarden.
  • Voorbeeld 2: Ouder C werkt 50% en ouder D 80% = gemiddeld 65%. Dit gezin voldoet niet aan de voorwaarden.

Bij het indienen van de aanvraag onderteken je een verklaring op eer over je tewerkstelling of opleiding. Omdat het moeilijk kan zijn om bij aanvang van de opvang in te schatten hoeveel je zal werken, is de verklaring ruim geformuleerd.

Alleenstaande: ik werk momenteel 4/5de of ik zal 4/5de werken op het moment dat mijn kind naar de opvang gaat.

Partners: mijn partner en ik werken gemiddeld 4/5de of zullen 4/5de werken op het moment dat ons kind naar de opvang gaat.

Je moet deze verklaring kunnen aantonen met documenten zoals:

Werk

  • Een kopie van het arbeidscontract.
  • Een attest van de werkgever.
  • Een uittreksel uit de kruispuntbank voor ondernemingen.

Traject naar werk of opleiding die leidt naar onderwijskwalificatie

  • Een attest van een arbeidsbemiddelingsdienst.
  • Een attest van een opleidingsinstantie.
  • Een attest van een organisatie die een gelijkwaardig traject aanbiedt.

Inburgeringstraject

  • Een inburgeringscontract.

Broers of zussen

  • Een attest van gezinssamenstelling.
  • Indien van toepassing: een uitspraak van de rechtbank over de verblijfsregeling van de kinderen.

Pleegkinderen

  • Een attest van de pleegzorgorganisatie.

De situatie op het moment van de aanvraag is doorslaggevend. Veranderingen in de gezinssituatie gedurende de opvangperiode hebben geen invloed op de voorrang. Je moet wel kunnen aantonen dat je verklaring op eer overeenkomt met de werkelijkheid.

 

1.6 Aan- en afwezigheden 

Ons kinderdagverblijf biedt vaste opvangdagen, waarbij kinderen enkel voor hele dagen welkom zijn, met een minimumduur van 9 uur tot 15 uur. Voor ouders die extra opvangdagen nodig hebben, is dit mogelijk en verdere details worden verstrekt via onze maandelijkse mailcommunicatie.

We begrijpen dat er momenten zijn waarop uw kind afwezig kan zijn, en daarom bieden we respijtdagen aan. Elk kind heeft recht op 18 respijtdagen per jaar voor een voltijds opvangplan, of pro rata berekend op basis van het opvangplan. Deze dagen kunnen worden gebruikt in gevallen van ziekte, vakantie en andere afwezigheid zonder dat er een compensatiebedrag wordt aangerekend.

Voor geplande afwezigheidsdagen, zoals vakanties, vragen we ouders om deze tijdig door te geven, bij voorkeur vóór de 20e van de voorafgaande maand. In geval van ziekte verzoeken we ouders om de afwezigheid voor 8 uur 's ochtends door te geven.

Ons beleid is ontworpen met uw gemak en flexibiliteit in gedachten. Bij het aanvragen van extra afwezigheidsdagen, hanteren we een systeem waarbij we de respijtdagen niet aftrekken indien de aanvraag ruim van tevoren wordt ingediend en we erin slagen om de vrijgekomen plaats op te vullen. Dit wordt altijd beoordeeld op het moment van de aanvraag.

 

1.7 Financieel 

Als erkend kinderdagverblijf staan we onder toezicht van Kind & Gezin. Ouders betalen voor de opvang van hun kind via het IKT-systeem (Inkomensgerelateerde Kinderopvang Tarief). Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u bij Kind & Gezin een kindcode (attest inkomenstarief) aan te vragen. Op basis van deze code bepaalt Kind & Gezin de dagprijs voor de opvang van uw kind.

Naast deze basisbijdrage vragen wij een extra vergoeding voor luiers en de kosten voor het wassen ervan, tegen een tarief van €3 per dag.

Het is ook belangrijk op te merken dat we een vergoeding vragen voor afwezigheden die te laat worden gemeld en voor het overschrijden van de openingsuren. Als het gaat om betalingen, verzoeken we ouders vriendelijk om de facturen binnen tien dagen na ontvangst te voldoen. Regelmatig te laat betalen kan leiden tot het ontbinden van de overeenkomst, hoewel de niet-betaalde bedragen wel verschuldigd blijven.

 

1.8 Ouderparticipatie 

Het gezegde "It takes a village to raise a child" weerspiegelt onze overtuiging bij De Goudsbloem. We hechten er enorm veel waarde aan dat ouders zich actief willen inzetten om ons kinderdagverblijf te laten floreren en ontwikkelen. Er zijn talloze manieren waarop ouders kunnen bijdragen, zoals het meedraaien tijdens werkdagen, deelnemen aan ouderavonden, ervaringen delen over opvoeding, het organiseren van activiteiten voor ouders en/of kinderen, samen de jaarfeesten vieren, en meedoen aan de Goudsbloemweekends. Iedereen kan bijdragen naar eigen vermogen en capaciteiten. 

 

  1. 2. Pedagogische visie van De Goudsbloem 

2.1 Het kinderdagverblijf 

Bij De Goudsbloem staat het leven en werken in het teken van het antroposofisch mens- en wereldbeeld, zoals beschreven door Rudolf Steiner. Onze medewerkers verdiepen zich in de antroposofische pedagogie om de kinderen optimaal te begeleiden in hun ontwikkeling. We hechten er veel belang aan dat zowel ouders als medewerkers zich kunnen vinden in de visie die wij uitdragen. Op die manier kunnen we samen met de ouders instaan voor de opvoeding van het kind.

Hoewel het geen vereiste is dat elke opvoeder dezelfde visie hanteert, streven we naar meer gelijkgezindheid en vinden we het fijn als mensen wel dezelfde visie delen. Binnen de opvoeding thuis verplichten we niemand om onze visie te omarmen, maar we kijken wel met respect naar elkaars visie en proberen samen aan te sluiten. Op die manier kunnen we alleen samen het kind goed ondersteunen en opvoeden, door een verbinding te creëren die ervoor zorgt dat het goed werkt.

Vanuit onze visie ontstaan de volgende keuzes:

 

2.2. Visie op het kind

In ons kinderdagverblijf omarmen we de antroposofische visie, waarbij we elk kind beschouwen als een uniek individu met zijn eigen behoeften en ontwikkelingspad. We streven naar respect voor het kind in al zijn facetten, waarbij we zijn behoeften erkennen en tegelijkertijd grenzen bieden die structuur en veiligheid bieden.

We begrijpen dat het kind nog niet volledig in staat is om zelfstandige beslissingen te nemen en daarom begeleiden we het met begrip en mededogen. Hoewel we het kind respecteren en zijn mening in overweging nemen, blijven we de structuur handhaven en bieden we begeleiding waar nodig.

Onze benadering is gericht op het niet-cognitief aanspreken van het kind en het meegaan met zijn natuurlijke ritme. We nemen het bij de hand in het dagelijks leven, waarbij we streven naar regelmaat en harmonie. Dit creëert een omgeving waarin het kind zich veilig voelt om te groeien en te ontwikkelen, terwijl het tegelijkertijd wordt ondersteund en begeleid.

 

2.3 Welkom vanaf 6 maanden tot 3 jaar 

Vanuit onze ervaring blijkt dat het belangrijk is om kinderen niet te snel naar de kinderopvang te sturen. We adviseren ouders om te wachten tot hun kind zes maanden of ouder is, omdat we het cruciaal vinden dat baby's in staat zijn een hechte band op te bouwen met hun eigen (pleeg)ouder(s). Voor die leeftijd zijn baby's nog kwetsbaar en vaak afhankelijk. Het ontwikkelen van een stevig en beweeglijk lichaam zal hun zelfvertrouwen vergroten wanneer ze zich in een nieuwe omgeving bevinden. 

We vinden het essentieel dat de overgang naar school pas plaatsvindt wanneer het kind er klaar voor is. Daarom behouden we voor elk kind een plekje bij ons tot (en met) de schoolvakantie vlak voor of vlak na hun derde verjaardag. Rond de leeftijd van 2 jaar bespreken we dit samen met de ouders. Bij deze keuze vinden we het essentieel dat de kinderen zelfstandig en veerkrachtig genoeg zijn om de stap naar school te zetten. We kijken naar verschillende aspecten zoals zindelijkheid, zelfredzaamheid, taalvaardigheid, motorische ontwikkeling, behoefte aan rustmomenten, sociale vaardigheden, en het vermogen om taken uit te voeren.

 

2.4 Ecologisch kinderdagverblijf

Bij De Goudsbloem maken we bewuste keuzes die voortkomen uit onze antroposofische visie, waarin een warme verbondenheid met de natuur centraal staat. Deze filosofie komt tot uiting in al onze dagelijkse activiteiten.

Ons speelgoed, de gebruikte materialen, voeding en leefomgeving zijn zorgvuldig gekozen om de relatie van de kinderen met de natuur te versterken. We willen kinderen een diepgaand begrip van en respect voor de natuur bijbrengen, zowel tijdens het spelen als tijdens maaltijden, waardoor ze een levenslange band met de natuur ontwikkelen.

We gebruiken natuurlijke materialen zoals hout, kurk, katoen en vilt voor ons speelgoed, terwijl onze voeding bestaat uit biologische groenten en vegetarische opties. Wasbare luiers van biologisch katoen en ecologische wasproducten worden gebruikt, en we streven naar hergebruik van materialen.

Onze leefruimtes zijn gebouwd met ecologische bouwmaterialen, terwijl we natuurlijke schoonmaakproducten gebruiken. In onze tuin streven we naar een harmonieuze omgeving die zowel dier- als mensvriendelijk is.

Bij De Goudsbloem gaan we verder dan alleen kinderopvang; we streven ernaar om een omgeving te bieden die de liefde voor de natuur koestert.

 
2.5 Ritme en regelmaat 

Bij ons hechten we grote waarde aan ritme in het leven van het kind. Ritme biedt het kind houvast en heeft een positieve invloed op zijn ontwikkeling. Door herhaling kan het zich verdiepen en steeds beter verbinden met activiteiten. Ritme speelt ook een belangrijke rol in zijn wilsontwikkeling, wat in de antroposofie betekent dat het kind actief wordt en in beweging komt. Het vermogen om gedachten om te zetten in daden.

We zien ritme zoals de seizoenen het ritme van het jaarverloop bepalen. Een lente hoeft niet elk jaar exact hetzelfde te zijn, maar heeft toch een herkenbare kwaliteit. Zo is het ook met ons dagverloop. Elke dag bewegen we in hetzelfde ritme, waarbij we de dag beleven door herkenbare liedjes, spelletjes en activiteiten. We communiceren meer door handelingen dan door woorden, en moedigen het kind aan om te voelen in zijn lijf wat het doet.

We integreren wat er buiten in de wereld gebeurt op een kunstzinnige manier in het leven van het kind. Er is bijvoorbeeld een kijk-seizoenstafel die steeds in het thema van de tijd is uitgewerkt. Ook vieren we jaarfeesten op een voor het kind geschikte manier, met een gezellige en knusse sfeer en voldoende tijd om naar het feest toe te leven. Op deze feesten zijn ook de ouders uitgenodigd om mee te komen vieren.

  1. 3. Groeien en bloeien

3.1. Kleding

Bij ons kinderdagverblijf vinden we het belangrijk dat kinderen geschikte kleding dragen, omdat kleding meer is dan alleen stof om het lichaam te bedekken. Voor de kinderen is kleding als een tweede huid, die hen beschermt en ondersteunt terwijl ze groeien en spelen.

In de eerste zeven levensjaren van een kind zijn de organen en het hele lichaam nog in ontwikkeling. Een groot deel van de organen is primitief aanwezig bij de geboorte, en de gezondheid van het hele leven hangt af van deze ontwikkeling. Daarom is het dragen van geschikte kleding van essentieel belang voor de warmteregulatie van het kind.

Een belangrijk aspect van warmteregulatie is de verhouding tussen het hoofd en het lichaam. Het hoofd van een kind is in verhouding tot zijn lichaam groter dan bij volwassenen, waardoor er veel warmte verloren gaat via het blootliggende hoofd. Daarom adviseren we om de kinderen een muts te laten dragen, niet alleen om warmteverlies te voorkomen, maar ook om hen te helpen zich af te schermen van externe indrukken. Een muts kan ook bijdragen aan het comfort van het kind tijdens activiteiten, en mag de motoriek niet belemmeren. Het dragen van warme sokken is ook belangrijk voor de warmteregulatie van het kind. We adviseren het gebruik van natuurlijke materialen zoals wol, omdat deze materialen de warmte goed reguleren. Synthetische materialen kunnen ervoor zorgen dat het kind gaat zweten en oververhit raakt.

Door aandacht te besteden aan de kleding van de kinderen, zorgen we ervoor dat ze zich comfortabel voelen en optimaal kunnen genieten van hun tijd bij ons.

Binnenkleding:

Bij De Goudsbloem streven we ernaar dat kinderen kleding dragen waarin ze zich vrij kunnen bewegen. Aangezien kinderen veel tijd op de grond doorbrengen, zowel binnen als buiten, en vanaf een bepaalde leeftijd zelf eten, kunnen kleren vuil worden. Aangezien we stoffen luiers gebruiken, is het belangrijk dat broekjes voldoende ruimte bieden, omdat deze dikker zijn dan wegwerpluiers. In de winter stellen we het op prijs als ouders hun kinderen voldoende laagjes aandoen, zodat we indien nodig iets kunnen toevoegen of uittrekken voor comfort. Denk aan het dragen van een kousenbroek of thermische wollen broek onder de broek, wollen sokken, een (wollen) onderhemd en een dikke trui. Ook is het raadzaam om voldoende reservekleding in hun bakje te voorzien.

Buitenkleding:

Bij De Goudsbloem omarmen we het Noorse gezegde: "Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding." Daarom stimuleren we de kinderen om zoveel mogelijk buiten te zijn, ongeacht het weer. De dag begint vaak buiten in de tuin, zodat kinderen de verschillende seizoenen en weersomstandigheden kunnen ervaren. Ze spelen graag in modder, springen in plassen en genieten van de zandbak. Dit betekent dat kleding regelmatig vies kan worden. Daarom vragen we ouders om kwalitatieve buitenkleding aan te schaffen die geschikt is voor het seizoen, zoals een regenbroek, regenjas, laarzen, skilaarzen, muts en sjaal, zonnehoedje en sandalen.

 

3.2. Kringetje, liedjes, versjes

Bij ons kinderdagverblijf is het kringmoment een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse routine. Het vormt het startpunt van het ritme en biedt de kinderen een gemeenschapsmoment waarin ze samen de dag beginnen. Het kringmoment biedt niet alleen de mogelijkheid om fysiek aan te komen, maar ook om mentaal te landen. Het is een moment van rust waarop we samen verbinding maken en de dag op een respectvolle manier beginnen. We verwelkomen elkaar en nemen de tijd om iedereen te zien, waardoor een gevoel van gemeenschap en betrokkenheid ontstaat. Tijdens het kringmoment zingen we liedjes over jaarfeesten en seizoenen, waardoor de kinderen worden uitgenodigd om in het hier en nu te zijn en de rest even los te laten.

Een belangrijk onderdeel van het kringmoment zijn de liedjes, versjes en verhaaltjes die we met de kinderen delen. Deze vormen een ritme en manier van communiceren die aansluit bij de dagindeling, seizoenen en voorspelbaarheid. De herhaling in taal en volgorde biedt de kinderen een enorme houvast en draagt bij aan een gevoel van harmonie. 

Door het kringmoment en de bijbehorende liedjes, versjes en verhaaltjes creëren we een warme en vertrouwde omgeving waarin de kinderen zich veilig voelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen.

 

 3.3. Spelen

Bij Kinderdagverblijf De Goudsbloem staat het natuurlijke spel van kinderen centraal. Wij geloven in de intrinsieke motivatie van kinderen om te spelen en hechten veel waarde aan het stimuleren van zelfgestuurd spel. Onze visie is gebaseerd op het idee dat kinderen het beste leren en ontwikkelen wanneer ze de vrijheid krijgen om hun eigen spel te verkennen en te ervaren.

In ons kinderdagverblijf streven we naar een rustige en prikkelarme omgeving. We beperken bewust de hoeveelheid speelgoed om overstimulatie te voorkomen en geven de voorkeur aan neutraal speelgoed dat de verbeelding van het kind prikkelt.

Spel wordt bij De Goudsbloem gezien als een vorm van natuurlijke nabootsing van dagelijkse activiteiten, zoals huishoudelijke activiteiten.

We werken met gemengde groepen. Kinderen leren van interactie met leeftijdsgenootjes en ontwikkelen sociale vaardigheden zoals samenwerking en delen.

Binnen- en buitenspelen worden bij De Goudsbloem gezien als twee verschillende, maar complementaire

ervaringen. Buitenactiviteiten worden aangemoedigd vanwege de vele voordelen voor de ontwikkeling van de zintuigen en de connectie met de natuur. We vermijden schermpjes en speelgoed met lichtjes en geluidjes, omdat we geloven in de kracht van eenvoudig, hands-on spel dat de verbeelding en creativiteit stimuleert.

Tijdens het spelen hanteren we een no-tutjesbeleid, behalve tijdens rustmomenten zoals slapen. In essentie staat bij Kinderdagverblijf De Goudsbloem het kind en zijn of haar spel centraal. We streven naar een omgeving die vrijheid, verbeelding en ontwikkeling stimuleert, zowel individueel als in interactie met anderen.

 

3.2 Voeding

Bij De Goudsbloem zien we eten als een samenhorig gebeuren, waarbij kinderen samen in een kring zitten en de tijd nemen om van hun maaltijd te genieten. We streven naar een positieve eetervaring waarbij gezelligheid en gezonde voeding hand in hand gaan. Kinderen zitten samen aan een klein tafeltje om zelfstandig te leren eten. We creëren een omgeving waarin kinderen worden aangemoedigd om zelf hun maaltijd te ontdekken en te genieten van het samen zijn.

We moedigen de overschakeling van fles naar vaste voeding aan op een leeftijd van vijf à zes maanden, altijd in overleg met de ouders. We starten met groentenpap, gevolgd door fruitpap en introduceren vervolgens grotere stukken gestoomde groenten en fruit. Tijdens de overgangsperiode bieden we maximaal drie weken een dubbele voeding aan (zowel pap als fles), om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 We begeleiden de overgang van pap naar het eten van kleine stukjes door geleidelijk meer stukjes toe te voegen aan de pap. Zo leren kinderen tegen de leeftijd van één jaar goed te kauwen en zelf met hun lepeltje te scheppen. Bij het fruit beginnen we met zacht of gestoomd fruit, aangevuld met pap.

Wanneer een kind allergisch is voor bepaalde voedingsstoffen of medicatie, vragen we de ouders om dit te melden. Indien mogelijk bieden we een aangepast dieet aan, mits dit wordt ondersteund door een doktersverklaring. Als het niet mogelijk is om een aangepast dieet te voorzien, vragen we de ouders om zelf aangepaste voeding mee te geven. Dit gebeurt altijd in overleg met de ouders en met de nodige zorg en aandacht voor het welzijn van het kind.

Bij Kinderdagverblijf De Goudsbloem hechten wij veel waarde aan hoe en wat we eten. Dagelijks bereiden we verse vegetarische maaltijden met biologische lokale ingrediënten. We geloven in het belang van gezonde voeding en een bewuste eetervaring voor elk kind.

We starten de dag zonder ontbijt, omdat we ervan uitgaan dat elk kind voorafgaand aan de Goudsbloem al goed gegeten en gedronken heeft. Ons dagelijks eetpatroon bouwt voort op deze aanname.

Rond 9 uur hebben we een gezellig thee-momentje met de kinderen, waarbij ze ook een klein hapje krijgen, zoals een stukje appel of rozijntjes/nootjes.

Om 11 uur is het tijd voor groentjes. Onze warme groentenmaaltijd bestaat uit een variatie van verschillende groenten, in diverse vormen (stukjes, papjes, grote stukken, soep), graan en eiwitbronnen (linzen, kikkererwten, eieren, seitan, nootjes, zaden, yoghurt). Hierbij drinken we water of kruidenthee.

Rond 15u30 staat er fruit op het menu. Voor de kleintjes maken we warme fruitpapjes met graantjes en voor de grotere kinderen bieden we verschillende stukjes fruit aan. Ook hierbij drinken we water of thee.

We verwachten dat kinderen die bij ons starten al gewend zijn aan vaste voeding. Indien dit nog moeizaam verloopt, kunnen we een combinatie van (moeder)melk en vaste voeding geven, maar dit proberen we om organisatorische redenen te beperken tot 3 weken. Nadien vragen wij, ook omwille van organisatorische redenen, om de (borstvoedings)melk thuis te geven.We stimuleren kinderen om zo vroeg mogelijk zelfstandig te eten en te drinken uit een gewone beker. Het oefenen van deze vaardigheid thuis wordt ook aangemoedigd.

De maaltijdbegeleiding zien we als een belangrijk pedagogisch aspect. We betrekken de kinderen regelmatig bij de bereiding van de maaltijd, zoals samen groentjes snijden, broodjes of koekjes bakken, vuile slabjes naar de wasmand brengen, bekers halen, handjes wassen, enzovoort. We starten de maaltijd ook samen met een liedje, wat de betrokkenheid en rust bij de maaltijd vergroot.

 

Spreukje: 

De aarde doet het groeien  

en het zonlicht doet het bloeien  

Rijp wordt het van de regen  

Drievoudig draagt het zegen  

Gezegende maaltijd, Eet smakelijk allemaal

 

3.3 Slapen 

Bij Kinderdagverblijf De Goudsbloem erkennen we het enorme belang van slaap voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Het is een kostbaar moment waarop ze niet alleen rusten, maar ook groeien en leren. Daarom creëren we een zorgvuldig samengestelde slaapomgeving en hanteren we een liefdevol slaapritueel om kinderen te helpen ontspannen en zich veilig te voelen.

Onze slaapkamers, gelegen op de eerste verdieping, zijn ontworpen met het oog op comfort en rust. Ze worden goed geventileerd en zijn voorzien van verduisteringsgordijnen om een serene slaapomgeving te waarborgen. Elk kind heeft zijn eigen bedje, uitgerust met een lakentje en een wollen dekentje. We vragen ouders om een eigen slaapzakje van natuurlijke materialen mee te brengen voor hun kindje, evenals een knuffeltje zonder lichtjes of geluidjes.

We volgen vaste slaaptijden. De kleintjes slapen doorgaans van 9:00 tot 10:30 uur en van 13:00 tot 15:00 uur. De grootjes hebben één slaapmoment na het middagmaal, van 12:30 tot 15:00 uur.

Het slaapritueel is gericht op het creëren van een vertrouwde en rustgevende sfeer. We verminderen verbale interactie en stimulatie om kinderen te helpen loslaten en in slaap te vallen.

Kinderen die behoefte hebben aan een tutje mogen deze gebruiken tijdens het slapen. Bij de overgang naar de oudere groep (rond 18 maanden) wordt het gebruik van tutjes afgebouwd om de taalontwikkeling te stimuleren en zelftroost te bevorderen.

Voor kinderen die moeite hebben met in slaap vallen of snel overprikkeld raken, bieden we inbakeren aan in overleg met de ouders. Deze techniek kan helpen om een rustig slaapritme te bevorderen en een gevoel van geborgenheid te creëren. Na drie weken evalueren we de effectiviteit van deze methode om te zorgen dat het niet als gewoonte blijft.

Bij Kinderdagverblijf De Goudsbloem geloven we dat zelfstandig leren inslapen een waardevolle vaardigheid is die kinderen in staat stelt om vertrouwen te hebben in het loslaten. We zijn er om hen te begeleiden op deze reis naar een goede nachtrust en een gezonde ontwikkeling.

 

3.4 Verschonen

Bij Kinderdagverblijf De Goudsbloem streven we naar een milieuvriendelijke en bewuste benadering van het verschonen en gebruik van luiers. We hanteren vaste tijdstippen voor het verschonen en maken gebruik van herbruikbare bio-katoenen luiers om bij te dragen aan een duurzamere toekomst en het verminderen van wegwerp afval. Bij aankomst in De Goudsbloem, vaak door de ouders zelf, is er een verschoningskussen in de inkomhal beschikbaar. Voor de kleintjes gebeurt het verschonen voor en na elk slaapje, terwijl bij de oudere kinderen dit gebeurt na ons ochtend kringetje, voor het eten, na het eten en voor en na het slaapje.

In De Goudsbloem kiezen we bewust voor herbruikbare biokatoenen luiers als ecologische keuze. Deze keuze draagt bij aan het verminderen van afval en stimuleert het bewustzijn van kinderen over hun behoeften. Het gebruik en het wassen van deze herbruikbare luiers en overbroekjes zijn inbegrepen in de maandelijkse onkostenvergoeding van De Goudsbloem. Ouders worden aangemoedigd om 's ochtends en 's avonds hun kinderen te brengen met herbruikbare luiers van thuis, maar wegwerpluiers zijn ook acceptabel.

We vinden het essentieel dat kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd raken met het potje. Vanaf 1 jaar introduceren we het potje op een rustige en speelse manier. Bij elk verschoningsmoment vanaf 18 maanden gaan de kinderen samen op het potje. We begeleiden dit met liedjes, spelletjes en boekjes om de zindelijkheidstraining leuk en normaal te maken. Vanaf 2 jaar oefenen we meer en meer zonder luiers en leren kinderen zelf hun broekjes aan en uit te doen. We blijven dagelijks potjes-momenten inplannen en moedigen kinderen aan om zelf hun behoeften aan te geven en naar het potje te gaan.

Bij Kinderdagverblijf De Goudsbloem zien we het verschonen en potjestraining als belangrijke stappen in de ontwikkeling van kinderen, waarbij we streven naar een positieve en duurzame aanpak.

 

  1. 4. In de Goudsbloem, praktische info voor Goudsbloemouders 

4.1 Communicatiekanalen 

Bij Kinderdagverblijf De Goudsbloem streven we naar een open en transparante communicatie tussen ouders en medewerkers. We geloven dat het uitwisselen van voldoende informatie over de kinderen essentieel is voor een goede zorg en ontwikkeling.

Contactgegevens:

Uitwisseling van informatie:

  • Biografie van het kindje: Bij aanvang van de opvang ontvangen ouders informatie over hun kindje, zowel via e-mail als afgedrukt.
  • Inlichtingenfiche: Ouders houden deze fiche up-to-date via het D-care systeem op de computer van De Goudsbloem, waarvoor ze maandelijks een herinnering ontvangen.
  • Dagelijkse informatie: Mondelinge overdracht tijdens de breng- en afhaalmomenten, en via D-Care (dagelijkse e-mail met aanwezigheidsuren en andere informatie over de dag) of WhatsApp (voor snelle informatie zoals ziekte, extra info, foto's).
  • Uitgebreide gesprekken: Deze kunnen mondeling plaatsvinden en/of via de Kind-Ouder WhatsApp, waarbij een afspraak kan worden gemaakt.
  • Maandelijkse informatie: Ouders ontvangen een e-mail met informatie over de komende maand.
  • Informatie van arts, ziekenhuis, etc.: Wordt gedeeld via de Kind-Ouder WhatsApp.
  • WhatsApp Oudergroep: Alle ouders worden vrijblijvend uitgenodigd om deel te nemen aan deze groep bij aanvang van de opvang. Deze groep stopt bij vertrek en bevat alleen ouders van dat moment.
  • Jaarlijks tevredenheidsonderzoek: Ouders ontvangen dit via e-mail, waarbij ze ook extra vragen kunnen indienen vóór november van dat jaar.
  • Klachten: Zie onze klachtenprocedure voor meer informatie.
  • Ouderavonden: We streven ernaar om elk trimester een gezamenlijke ouderavond te organiseren. Op deze avonden wordt uitgebreid informatie gedeeld over de kinderen, pedagogische thema’s en is er ruimte voor vragen, suggesties en ontmoetingen tussen ouders.

Bij Kinderdagverblijf De Goudsbloem zetten we ons in voor een effectieve en open communicatie, waarbij de belangen en behoeften van elk kind centraal staan.

 

4.2 Ik ga naar de Goudsbloem en neem mee 

Bij de start: 

  • Overeenkomst
  • Biografie
  • Kindcode
  • Domiciliëringsopdracht
  • Document voorrangsgroepen
  • Inlichtingenfiche

Kleintjes (alles voorzien van naam)

  • Slaapzak (uit natuurlijk materiaal; katoen, wol …GEEN SYNTHETISCH materiaal (->zie kleding))  
  • Indien nodig een knuffel of tutje voor het slapen. 
  • Reservekleding. 
  • Een zak voor vuile en natte kleding. 
  • Stoffen luiers of wegwerpluiers om mee naar huis te gaan (graag meerdere)
  • Pantoffeltjes
  • In de winter: in de zomer 
  • Indien het kindje nog flesvoeding krijgt: 
    • Indien de flesjes gesteriliseerd moeten worden, vragen wij om voor elke voeding een gesteriliseerd flesjes mee te geven plus één extra (voorzien van naam). 
    • Bij melkpoeder: een verdeeldoos met de juiste hoeveelheid melkpoeder plus één extra portie  (voorzien van naam en de maat van het toe te voegen water). 
    • Bij afgekolfde borstvoeding melk: de porties voorzien van de juiste hoeveelheid (voorzien van naam), extra portie in de diepvriezer

Grootjes: 

  • Slaapzak (uit natuurlijk materiaal; katoen, wol …GEEN SYNTETISCH materiaal (->zie kleding))  
  • Indien nodig een knuffel of tutje voor het slapen. 
  • Reservekleding 
  • Een zak voor vuile en natte kleding. 
  • Stoffen luiers of wegwerpluiers om mee naar huis te gaan (graag meerdere)
  • Pantoffeltjes
  • In de winter/ in de zomer 

 

4.3 De Kastjes en kapstokjes

In onze ruime inkomhal heeft elk kindje zijn eigen kastje en de grootjes hebben ook hun eigen kapstokje. Voor de kleintjes is er nog een extra mandje beschikbaar. We vragen vriendelijk om dagelijks te controleren of alle spulletjes nog aanwezig zijn en om alles te voorzien van de naam van het kindje.

Een voorbeeld scenario: Na een ongelukje moeten alle vuile of natte kleertjes van je kindje uit, maar dan ontdekken we dat er geen of onvoldoende reserve kleertjes in het bakje zitten. We staan dan met een halfnaakt kindje in de koude gang, hopend dat er nog iets te vinden is in het vakje. Als dat niet het geval is, moeten we in onze eigen stapels reserve kleertjes duiken op zoek naar de juiste maatjes. Ondertussen wachten tien andere kindjes ongeduldig om naar het potje te gaan en veroorzaken mogelijk nieuwe ongelukjes. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een zakje voor natte of vuile kleertjes, of het ontbreken van een luier om mee naar huis te nemen.

In het bovenste bakje vind je:

  • Extra herbruikbare luiers met overbroekje of wegwerp pampers om mee naar huis te nemen
  • Een extra paar kousen
  • Een extra kousenbroek of wollen broek
  • Een extra broek
  • Een extra body
  • Een extra T-shirt met lange mouwen

In het kastje vind je:

  • Een dikke warme trui
  • Pantoffels
  • Een herbruikbare waszak
  • Schoentjes
  • Jas, muts, sjaal, handschoenen, zonnehoed

Aan de kapstokjes:

  • Jasje, skipak, regenbroek
  • Onder: (ski)laarsjes

 

4.4 Dagverloop kleintjes/grootjes 

De dagindeling 

Hieronder volgt een beknopte beschrijving van een typische dag in De Goudsbloem, zodat u als ouder een idee heeft van het dagverloop. We streven ernaar om ons zo goed mogelijk aan deze dagindeling te houden, zodat de kinderen ritme en herkenning ervaren gedurende de dag.

De kinderen kunnen vóór 9:00 worden gebracht. We vragen aan ouders om de jassen en schoentjes in de hal uit te doen en voor de kleintjes pantoffeltjes aan te doen. Op deze manier voorkomen we dat deuren of hekjes open blijven staan en bieden we een veilige omgeving. De overdracht van de zorg gebeurt symbolisch terwijl de kinderen rustig wennen aan hun nieuwe omgeving op de armen van een begeleider.

Vanaf 9:00 begint onze dag en verdelen we ons in twee groepen, elk met een vaste begeleider voor de dag. Groep 1 bestaat uit kindjes die twee keer slapen, terwijl groep 2 kindjes omvat die één keer slapen.

Vanaf 8:30 worden de kindjes die twee keer slapen verschoond en krijgen ze drinken aangeboden. Onder begeleiding van een liedje worden ze uitgenodigd om samen naar boven te gaan. Als ze dit al kunnen, mogen ze zelf de trap opkruipen, zelf hun slaapzakje aandoen en zelf naar hun bedje gaan. Nadat alle kindjes in bed liggen, mogen ze rustig zelf hun slaap vinden.

Om 9:00 beginnen we samen met de oudere kindjes op te ruimen, begeleid door een liedje.

Na het ochtendritueel nemen we plaats aan ons tafeltje voor het kringetje. Bij elke overgang nodigen we de kindjes uit met een liedje en stimuleren we hen om zelfstandig de weg te vinden of in te gaan op onze uitnodiging.

Tijdens het kringetje zingen we liedjes en dragen we versjes voor, waarbij we gebaren gebruiken. Deze worden aangepast aan het seizoen, maar we behouden toch een herkenbaar patroon, zodat de kinderen hier houvast aan hebben.

Na het kringetje krijgen de kinderen iets te drinken en een kleine snack, passend bij het seizoen. We stimuleren hen om zelfstandig te drinken en netjes te eten.

Vanaf het tafeltje gaan de kindjes naar het potje. We beginnen met zindelijkheidstraining vanaf ongeveer één jaar. Terwijl ze op het potje zitten, lezen we samen in een boek, zingen we liedjes of spelen we kleine spelletjes.

Alle kindjes worden verschoond en klaargemaakt om naar buiten te gaan. Ook bij het aandoen van schoentjes en jassen stimuleren we de kinderen om mee te doen. Buiten kunnen de kindjes zich uitleven in de tuin, de zandbak, en bij de kippen, konijnen en ons moestuintje. Fietsjes en klein tuinwerk bieden ook veel plezier.

Bij terugkomst binnen volgt opnieuw een potje moment voor de kindjes die zindelijkheid oefenen. Daarna wassen we samen de handen voor de lunch, wat gebeurt in een klein emmertje, zodat zelfs de kleintjes dit zelfstandig kunnen leren.

De kleintjes worden zachtjes gewekt en klaargemaakt om aan tafel te gaan, terwijl de groten zich ook klaarmaken voor de maaltijd. Het eten gebeurt in twee groepjes, met een kringetje vooraf waarin we een kaarsje aansteken, een gebaren spelletje spelen en een liedje zingen. We beginnen altijd met gestoomde groentjes uit de hand en moedigen zelfstandig eten aan, waarbij we streven naar het proeven van alles. Het eetmoment verloopt rustig en respectvol, zelfs voor "moeilijke" etertjes.

Na het eten worden de kleintjes voorbereid om weer naar buiten te gaan, terwijl de groten een potje moment hebben. Daarna worden alle kindjes die nog niet hebben geslapen in bed gelegd voor een middagdutje. Later volgt een tweede dutje voor de kleintjes.

Rond 15:30 eten we fruit en maken we de kinderen rustig klaar om naar huis te gaan.

4.5 Breng- en haalmomenten 

De Goudsbloem verwelkomt kinderen van 6:00 tot 17:00 uur. Brengen kan tot 9:00 uur en ophalen tussen 15:00 en 17:00 uur.

Bij aankomst worden de kindjes ingeklokt en bij vertrek uitgeklokt.

Elke dag ontvangt u een e-mail vanuit ons registratiesysteem, D-Care, met de aanwezigheids- en kloktijden van uw kindje. Als er iets niet klopt, laat het ons dan uiterlijk op de 5e dag van de volgende maand weten om fouten in de facturatie te voorkomen.

Als uw kindje door iemand anders dan diegene vermeld in de inlichtingenfiche wordt opgehaald, meld dit dan vooraf aan de verzorgers.

Parkeren kan voor onze oprit en garage, maar niet bij de buren. Fietskarren, autostoeltjes en koetsen kunt u op eigen verantwoordelijkheid achterlaten.

Bij te laat ophalen brengen we extra kosten in rekening, vanaf 17:00 uur €1,00 per begonnen minuut.

Brengmoment:

Onze dag begint om 9:00 uur, en we streven ernaar dat alle kindjes tegen die tijd aanwezig zijn. Het is belangrijk voor de structuur van de dag dat iedereen op tijd is. Tijdens het brengmoment proberen we tijd vrij te maken voor het uitwisselen van informatie over je kindje. Mocht er iets zijn dat je bent vergeten te vertellen, dan kun je ons altijd een sms of WhatsApp-bericht sturen. Voor uitgebreidere gesprekken over de ontwikkeling van je kindje maken we graag een aparte afspraak. We willen dat de speelruimte en de tuin een veilige en rustige omgeving zijn voor de kindjes. Daarom vragen we ouders om afscheid te nemen van hun kindje bij het poortje, binnen of buiten in de tuin, om de spelende kindjes zo min mogelijk te storen. In specifieke gevallen is het mogelijk om je kindje later te brengen, mits dit vooraf is besproken.

Afhaalmoment:

Onze dag eindigt om 17:00 uur, en kindjes kunnen worden opgehaald tussen 15:00 en 17:00 uur. Rond 16:00 uur proberen we samen fruit te eten, maar afhankelijk van de middagdutjes kan dit soms wat eerder of later zijn. Om het eetmoment rustig te laten verlopen, laten we op dat moment geen ouders toe in de keuken. Je kunt er altijd voor kiezen om je kindje en het fruit mee te nemen of even te wachten. Net zoals bij het brengmoment nemen we bij het afhalen afscheid van de kindjes bij het poortje, om de dag rustig af te sluiten. Je ontvangt dan ook een e-mail met de aanwezigheid van je kindje. We organiseren regelmatig feestjes waarop ouders, broertjes en zusjes welkom zijn, zodat er momenten zijn waarop iedereen samen kan zijn. In specifieke gevallen is het mogelijk om je kindje eerder op te halen, mits dit vooraf is besproken.

 

4.6 Wen- en afscheidsmomenten 

Ouders hebben de mogelijkheid om hun kindje voor de start van de opvang of na een lange afwezigheid eerst te laten wennen, eventueel samen met henzelf. Er zijn geen restricties, maar het is belangrijk om hiervoor afspraken te maken met een van de verzorgsters. Deze wenperiode is van groot belang voor zowel het kind, de ouders als de begeleiders, en De Goudsbloem streeft ernaar om deze momenten goed te plannen en aan te passen aan de behoeften van alle betrokken partijen. Het doel van de wenperiode is om aan de omgeving te wennen en niet om nieuwe dingen aan te leren, om zo een veilige overgang te garanderen.

In De Goudsbloem hechten we veel waarde aan de verwelkoming van nieuwe kindjes en ouders. Het is belangrijk dat zowel ouders als kindjes zich thuis voelen bij ons. Ouders en kindjes worden daarom uitgenodigd om vooraf op bezoek te komen voor een kennismaking. Tijdens deze bezoeken kunnen ze samen wennen aan de nieuwe omgeving en kennismaken met de verzorgsters. Tegelijkertijd leren wij de ouders en het kindje(s) beter kennen en krijgen we inzicht in hun gewoontes.

Normaal gesproken bestaat dit uit twee bezoekjes van de ouder(s) met het kindje(s). Daarna bouwen we rustig de wenmomenten op, beginnend met een uurtje zonder ouder(s), gevolgd door een voormiddag, tot na het middagslaapje, enzovoort. De duur van deze wenmomenten wordt aangepast aan het verloop en gebeurt steeds in overleg met de ouders.

Om het kindje(s) beter te leren kennen, vragen we ouders om een korte biografie te schrijven over de zwangerschap, geboorte, de eerste maanden, de gezinssamenstelling, enzovoort. Dit helpt ons om een beter beeld te krijgen van het kindje(s) en om de overgang naar de opvang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

4.7 Verjaardagen 

4.8 Reglement zieke kinderen 

Als je kindje ziek is en niet naar de opvang kan komen, vragen we om dit zo vroeg mogelijk te melden, maar in ieder geval vóór 8 uur 's ochtends. Als de melding na dit tijdstip plaatsvindt, brengen we een compensatievergoeding van 30 euro in rekening. Dit stelt ons in staat om eventueel een ander kindje toe te laten, de maaltijden aan te passen en het personeelsbestand te optimaliseren in geval van veel afwezige kinderen. Je kunt ons bereiken door te bellen of een sms'je te sturen naar het nummer van de opvang: 0485 85 48 98. Je kunt ook 's nachts sms'jes of WhatsApp-berichten sturen.

Wanneer een kindje ziek wordt tijdens de opvang, zullen we de ouders zo snel mogelijk op de hoogte stellen. Indien nodig raadplegen de verzorgsters de dokter die vermeld staat op de inlichtingenfiche. De kosten voor doktersbezoeken bij ziekte zijn altijd voor rekening van de ouders. We geven geen medicatie zonder de toestemming van de ouders.

Als je twijfelt of je kindje ziek is voordat je hem of haar naar de opvang brengt, neem dan contact met ons op via 0484925972.

We vragen ook om ons op de hoogte te stellen als je kindje ziek is, of als hij of zij koortswerende middelen heeft gekregen in de laatste 8 uur voordat je hem of haar brengt. Het is ook verplicht om ons te informeren als je kindje in de 24 uur voorafgaand aan het brengen een inenting heeft gekregen.

Het is belangrijk om alle relevante gezondheidsinformatie met ons te delen. Het achterhouden van belangrijke informatie kan leiden tot beëindiging van het contract.

Voor de planning van de opvang vragen we om de aanwezigheid van je kindje voor de volgende maand door te geven vóór de 20e van elke maand. Dit stelt ons in staat om ons optimaal te organiseren en eventueel beschikbare plaatsen toe te wijzen aan gezinnen die hierom vragen.

We werken met respijtdagen, wat het aantal dagen is dat je kind afwezig kan zijn (vanwege ziekte, vakantie, enz.) zonder dat er een compensatiebedrag wordt aangerekend. Dit aantal is vastgesteld op 18 voor een voltijds opvangplan, of wordt berekend op basis van het opvangplan. Als je ruim op tijd vraagt om extra dagen afwezigheid en we erin slagen om de vrijgekomen plaats op te vullen, worden de respijtdagen niet afgetrokken. Dit wordt altijd beoordeeld op het moment van de aanvraag.

 

Ziektebriefjes kunnen worden afgegeven aan de verzorgers.

Bij de overeenkomst wordt in het dossier een inlichtingenfiche ingevuld door de ouders. Deze inlichtingenfiche moet ingevuld worden voor de eerste dag dat het kindje naar de opvang komt. Wijzigingen dienen gemeld te worden via een e-mail (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.). Elke maand sturen wij een herinnering met de vraag of hier aanpassingen in moeten gebeuren. Hierop staan de telefoonnummers van de ouders, de huisarts en specifieke gegevens over de gezondheid (medicatie, allergieën, specifieke gewoontes, doorgemaakte kinderziektes, vaccinaties) van het kind.

 

Wanneer beschouwen wij een kind als ziek?

We beschouwen een kind als ziek als het de volgende symptomen vertoont: koorts boven 38 graden Celsius, diarree (gedefinieerd als 3 keer type 6 of 7 binnen 24 uur volgens de Bristol stoelgangschaal), overgeven, oorontsteking, ademhalingsproblemen, of als het kindje zich te ellendig voelt om normaal te functioneren in de groep. Dit kan soms afwijken van het advies van de dokter.

We raden aan om vaccinaties te laten zetten op een vrijdagmiddag of tijdens een vakantie. Als dit niet mogelijk is, raden we aan om na een vaccinatie minstens 1 dag thuis te blijven.

Wanneer je kindje ziek is, mag het niet naar de opvang komen om besmetting van andere kinderen, kwetsbare baby's, zwangere vrouwen en medewerkers te voorkomen. Het kindje moet minstens 1 dag koortsvrij zijn voordat het weer naar de opvang kan komen. Kinderen mogen niet worden gebracht als ze pijnstillers of koortswerende middelen hebben ingenomen in de 8 uur voorafgaand aan de opvang.

We geven nooit medicatie zonder jouw toestemming. Als een kind medicatie moet krijgen (eenmalig of langdurig), vragen we om een voorschrift van de arts samen met het Medicatieformulier in te vullen en te ondertekenen.

We verstrekken geen pijnstillers. Als een kind pijnstillers nodig heeft, gaan we ervan uit dat het beter thuis of in een rustige omgeving kan blijven.

Als je kind tijdens het verblijf ziek wordt, zullen we je zo snel mogelijk op de hoogte brengen zodat het kan worden afgehaald. 

 

Medicatie in De Goudsbloem 

In de Goudsbloem geven wij geen medicatie op eigen initiatief, ook geen koortswerend of pijnstillend middel. Koorts en pijn zijn vaak de eerste tekens van een beginnend belangrijk gezondheidsprobleem. Door medicatie te geven, kan je een ziekte soms tijdelijk verdoezelen. Dat kan gevaarlijk zijn en kan de juiste diagnose bemoeilijken.  

Wij geven medicatie enkel op voorschrift van een arts of op aanvraag van de ouder(s). 

Wij vragen om de voorgeschreven medicatie zoveel mogelijk thuis toe te dienen. Wanneer dit toch in de crèche moet gebeuren, vragen wij om dit schriftelijk te vermelden via de fiche medicatie. 

De Goudsbloem kan een ziek kind weigeren in de volgende gevallen 

  • Als het kind te ziek is om deel te nemen aan de normale activiteiten in de opvang. 
  • Als het zieke kind te veel aandacht en zorg vraagt zodat we de gezondheid of de veiligheid van de andere kinderen niet meer kunnen garanderen.  
  • Als het kind een of meer van de volgende symptomen heeft: 
    • Koorts  38°C 
    • Diarree: bloederige ontlasting of verandering van stoelgangpatroon met drie waterige ontlastingen in de laatste 24 uur. Opgelet: wanneer de diagnose peuterdiarree wordt gesteld, mag het kind wel naar de opvang komen. 
    • Braken: twee of meer keer tijdens de laatste 24 uur, tenzij wordt vastgesteld dat het braken niet veroorzaakt wordt door een besmettelijke ziekte en er geen gevaar voor uitdroging bestaat. 
    • Bloedbraken 
    • Ademhalingsmoeilijkheden of ‑nood 
    • Koorts boven de 38°C die samengaat met keelpijn of braken, diarree, oorpijn, prikkelbaarheid, verwardheid of rode huiduitslag. 
    • Huiduitslag in combinatie met koorts of een verandering in het gedrag. Het kind kan weer naar de opvang komen als een arts bepaald heeft dat het niet om een besmettelijke ziekte gaat. 
    • Mondzweren met kwijlen, tenzij een arts bepaald heeft dat het niet om een besmettelijke ziekte gaat. 
  • Als het kind een besmettelijke ziekte heeft waarbij het kind zelf of de andere kinderen een risico lopen. Hier een opsomming van de infectieziekten waarbij we een kindje kunnen weigeren:
    Bof, diarree {bacterieën: escherichia coli(hus), salmonella (paratyfus), shigella (dysenterie), yersinia enterocolitica; parasiet: giardia lamblia}, difterie of kroep, hepatitis A, acute hepatitis B, hersenvliesontsteking, kinderverlamming, kinkhoest, krentenbaard of impetigo, luizen, mazelen, rodehond, roodvonk, schurft, tuberculose, waterpokken. 

 

Vaccinaties in De Goudsbloem 

De Goudsbloem verplicht niemand om zijn kindje te laten vaccineren. Wij respecteren hier de keuzevrijheid van de ouders. In België is officieel enkel de inenting tegen polio verplicht. 

Wij vinden het belangrijk dat de kindjes na een vaccinatie even rustig thuis kunnen zijn. Daarom vragen we om de vaccinatie te laten toedienen vlak voor het weekend. 

Wij vragen om ons op de hoogte te houden (via gsm-bericht of WhatsApp 0485 854898 of via e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) van de toegediende vaccinaties en het tijdstip hiervan. 

(tekst overeenkomst) Indien je kindje in de 24 voorafgaand aan het brengen een inenting heeft

gekregen, is het ook verplicht dit te melden aan de verzorgsters.

 

4.9 Ouderactiviteiten

  • Ouderavonden
  • Jaarfeesten
  • Werkdagen
  • Kampeerweekend
  • Ardennenweekend
  • Goudsbloemfuifje

 

4.10 Beeldmateriaal, sociale media 

Het is belangrijk te benadrukken dat ouders geen foto's en filmpjes mogen delen waar andere kinderen op staan.

Wat betreft het personeel en beeldmateriaal: Er worden regelmatig foto's en filmpjes van de kinderen gemaakt. Een selectie hiervan kan worden geplaatst op onze website of Facebookpagina. U hebt de mogelijkheid om hiervoor toestemming te geven, te weigeren, of specifieke voorwaarden aan te geven op het toestemmingsformulier voor beeldmateriaal.

 

Stap 1. Wij vinden het belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van onze manier van werken en zich daar ook thuis in kunnen voelen. Daarom vragen wij om vóór de inschrijving onze website grondig te lezen.

Stap 2. Aanmelden gebeurt bij het digitaal loket Leuven ( www.kinderopvangleuven.be ) Je kan ons eenvoudig vinden door ‘goudsbloem’ in het zoekvak te typen.

Stap 3. Graag ontvangen we gelijktijdig een begeleidende e-mail (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) met jullie motivatie en dossiernummer.

Wij vragen uitdrukkelijk om niet naar het kinderdagverblijf te bellen i.v.m. aanvragen. De verzorgsters hebben geen tijd om dergelijke vragen tijdens de werkuren te beantwoorden. Voor vragen kan u ook de verantwoordelijke (Helder Steemans) contacteren op het nr. : 0484 925 972.

Stap 4. De aanvragen worden regelmatig bekeken en op de motivatie-mail kan je ook een antwoord verwachten. Krijg je via het Loket Leuven te horen dat er geen plaats is dan kan je er altijd voor kiezen om je op de wachtlijst te plaatsen.

Stap 5. Als er een plaatsje vrij komt nodigen we je uit voor een rondleiding in De Goudsbloem. Als het voor beide partijen goed voelt, zodat we op een gemoedelijke manier samen kunnen instaan voor de opvoeding van je kindje, dan kunnen we een overeenkomst sluiten.

Sluitingsdagen 2024

 

maandag 28 oktober 2024 Herfstsluiting
dinsdag 29 oktober 2024 Herfstsluiting
woensdag 30 oktober 2024 Herfstsluiting
donderdag 31 oktober 2024 Herfstsluiting
vrijdag 1 november 2024  Allerheiligen
maandag 11 november 2024 Wapenstilstand
dinsdag 12 november 2024 Studiedag
maandag 23 december 2024 Wintersluiting
dinsdag 24 december 2024 Wintersluiting
woensdag 25 december 2024 Kerstmis
donderdag 26 december 2024 Wintersluiting
vrijdag 27 december 2024 Wintersluiting
maandag 30 december 2024 Wintersluiting
dinsdag 31 december 2024 Wintersluiting
   

 Sluitingsdagen 2025 

woensdag 1 januari 2025 

                  Niewjaar

donderdag 2 januari 2025

Wintersluiting

vrijdag 3 januari 2025

Wintersluiting

vrijdag 21 maart 2025

Studiedag

zondag 20 april 2025

Pasen

maandag 21 april 2025

Paasmaandag

donderdag 1 mei 2025

Dag van de arbeid 

vrijdag 2 mei 2025

Brugdag

maandag 9 juni 2025

O.H. Hemelvaart

maandag 21 juli 2025

Nationale feestdag

maandag 28 juli 

tot vrijdag 8 augustus 2025

Zomersluiting

vrijdag 15 augustus 2025

O.L.V. Hemelvaart

maandag 27 oktober 2025

tot vrijdag 31 oktober 2025

Herfstsluiting 

maandag 3 november 2025

Studiedag

maandag 10 november 2025

Brugdag

dinsdag 11 november 2025

Wapenstilstand 

maandag 22 december 2025 

tot vrijdag 2 januari 2026

Wintersluiting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Copyright helder © 2016. All Rights Reserved.